![]() | |
|
Tak grasz jak jesz
Programowi usprawniającemu grę w golfa zawsze powinien towarzyszyć plan diety dostosowany do potrzeb golfisty. W istocie, to co jesz -determinuje to jak grasz. Więc, jakie jedzenie produkuje mistrzów,a jakie utrudnia grę? Oto kilka wskazówek. Każdy wie,że właściwe odżywianie jest ważne dla wszystkich. Ale, jeśli chcesz zdobywać punkty uderzeniami- musisz podjąć ważne decyzje dotyczące gruntownych zmian w diecie. Jeśli podróżujesz grając w golf,albo uczestniczysz w turniejach, ważnym jest by nie wpadać w pułapkę żywienia się fast food'ami czy przekąskami w postaci paczki czipsów czy tabliczki czekolady. Powszechnie wiadomo, że golfiści nie przykładają uwagi do właściwego odżywiania, jak również to, że ich menu jest ubogie w dania bogate w składniki odżywcze. Jeśli więc decydujesz się na dietę bogatą w węglowodany, białka i tłuszcze, szybko zaobserwujesz pogorszenie się wyników.
Dla golfisty, szczególnie na poziomie championa, istotnym jest dostarczaniem organizmowi różnorodnych węglowodanów w celu zachowania energii podczas 18 dołkowej rozgrywki czy nawet 72 dołkowego turnieju. Umysł musi być w pełni skoncentrowany, by móc dyktować ciału co ma robić, nie wspominając już o tym, że musi obliczać dystanse i konieczną siłę. To kolejne powody, wskazujących, że jedzenie węglowodanów złożonych jest tak ważne dla twojej gry w golfa.
tłum. Anna Pietrzak źródło: FitnessGolf
|
|